Húsipari üzemek

húsipari üzemek létesítése, bővítése, tervezése

Húsipari cikkek, segédletek

Böngészés a cikkek között

Technológiai tervezés


Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése

Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban


Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS

Húsipari pályázatok


A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

Húskészítmények gyártástechnológiája


Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája

Vágóüzemek kialakítása


Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok

Húsfeldolgozó üzemek kialakítása


Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek

Hírek, információk


Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu

 

Keresés a húsipari cikkek között




ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés

2023. január 04.

Fontos lenne tudni: 2022. április 1. óta az élelmiszer-technológiai tervezés jogosultsághoz van kötve!

Előzmények

A technológiai tervezés, ezen belül pedig az élelmiszeripari-mérnöki tervezési terület tavaly március 31-ig nem tartozott a jogosultsághoz (kamarai engedélyhez) kötött tervezési szakterületek közé. A szakmai elismerést a Magyar Mérnöki Kamara az ÉM-T (élelmiszeripari-mezőgazdasági tervező) és ÉM-SZ (élelmiszeripari-mezőgazdasági szakértő) tanúsítványok bevezetésével próbálta megadni. Mivel azonban ennek semmilyen jogi jelentősége nem volt, a legtöbb technológus tervező nem is vette igénybe a tanúsítást.

A gyakorlatban tehát az élelmiszeripari és mezőgazdasági technológiai terveket bárki elkészíthette – meg is lett a következménye. Jómagam is találkoztam például olyan vágóhíd technológiai terveivel, amely minden szempontból tökéletesen távol állt attól ami kettessel még átcsúszna egy egyetemi tervezési beadandón: a helyiségek elrendezésétől elkezdve, a berendezések elhelyezésén és típusain át egészen az építészeti hibákig minden megtalálható volt benne. Ez utóbbira példa: lakossági párkánymagasságú üvegablak ott, ahol a marhát szúrják és még 3-4 méter magasságban is mechanikai sérülés veszélye áll fenn az üvegfelületekre vonatkozóan...  A dolog pikantériája az, hogy ez a terv nincs egyedül. Tragikusan összeállított élelmiszeripari technológiai tervek tömkelege kering országszerte – mind a mai napig.

Természetesen az élelmiszer-technológiai tervezés jogosultsághoz kötése sem oldja meg teljesen a problémát, hiszen így is előfordulhat, hogy a tervezői jogosultsággal rendelkező mérnök sem teljesen kompetens az adott részterületen, …de legalább nem a portás tervezi meg, akinek a nagyapja egyszer már járt vágóhídon.

A jogszabály

A 266/2013 (VII. 11.) Kormányrendelet módosítása végre jogi súlyt adott az élelmiszer-technológiai tervezésnek. Erről a változásról röviden a legfontosabbak:

A 3. § (1) b. ponja szerint építészeti-műszaki tervezés „névjegyzéket vezető szerv engedélyével gyakorolható”.

Az 1. melléklet szerint az Építészeti-műszaki tervezésen belül a Technológiai tervezési terület, ezen belül az ÉM – Élelmiszeripari-mérnöki tervezési szakterület az alábbi feladatok elvégzését jogosultsághoz köti:

- Élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek előállításának, forgalmazásának és tárolásának technológiai, higiéniai és élelmiszer-biztonsági tervezése.
- Mezőgazdasági és élelmiszeripari üzemek és nagykonyhák gépesítésének, hűtésének és klimatizálásának tervezése, valamint épületgépészetükhöz szükséges élemiszer-higiéniai és technológiai tervezés.
- Mezőgazdasági építészet tervezése.
- Ültetvénytervezés, állattenyésztési és növénytermesztési technológiák gépesítésének tervezése.

A jogosultság megszerzésének alapfeltételei:

- szakirányú felsőfokú mérnöki végzettség (élelmiszeripari technológus mérnök, mezőgazdasági technológus mérnök, élelmiszeripari gépészmérnök, mezőgazdasági gépészmérnök, gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök)
- legalább 8 év szakmai gyakorlat
- egyéb MMK által támasztott feltételek

Az építészeti tervezés mely szakaszaiba kell bevonni az élelmiszeripari-mérnök tervezőt?

Ajánlott az élelmiszeripari-mérnök tervező bevonása:

- A tervezés előkészítése során (a technológia határozza meg az épület helyiségeinek elrendezését, méreteit – erre alapozódik minden további építési és szakági terv)
- Szakhatósági (NÉBIH) egyeztetéshez (előzetes egeztetés ajánlott a későbbi szakhatósági észrevételek miatti építészeti újratervezések megelőzése végett)

Kötelező az élelmiszeripari-mérnök tervező bevonása:

- Építésügyi hatósági eljáráshoz szükséges dokumentációk készítéséhez (15. § (1)). Ez első körben az engedélyes tervek benyújtását jelenti.
- Működési engedély – engedélyköteles élelmiszeripari vállalkozások esetén a kérelemnek tartalmaznia kell az élelmiszer-technológiai tervet.
- A kivitelezés egyéb szakaszaiban felmerülő minden releváns hatósági eljáráshoz szükséges technológiai dokumentáció is ide tartozik.

ÉM-SZ – Élelmiszeripari-mezőgazdasági szakértő

A jogszabályi változás nem érinti a szakértői tevékenységet, amely továbbra sincs jogosultsághoz kötve. Az e feladatkör betöltésére alkalmas mérnököt a Magyar Mérnöki Kamara továbbra is tanúsítvánnyal ismeri el.

Ajánlom magamat!

E cikk nem volna teljes, ha nem tájékoztatnám a tisztelt érdeklődőt (aki egészen idáig eljutott az olvasásban) arról a jó hírről, hogy 2022. december 6-ikai kezdettel a kamara engedélyezte számomra az ÉM – Élelmiszeripari-mérnöki tervezés gyakorlását. Így e tekintetben készséggel állok a tisztelt felkérők rendelkezésére.

Természetesen én sem értek minden részterülethez:

- Elsősorban állati eredetű termék előállító üzemek élelmiszer-technológiai tervezését vállalom.
- Ezen belül különösen a vágóhidak (sertés, marha, baromfi, stb.), vadfeldolgozók és húsfeldolgozó üzemek (beleértve a húskészítményeket, tepertőt, MSM-et), valamint a hűtőházak hangsúlyosak számomra.
- Egyéb élelmiszeripari üzemek, mezőgazdasági létesítmények, állattartó telepek, ültetvények technológiai tervezését megfelelő szakmai támogatás mellett vállalom.

Tervezési megkeresésével elérhet a következő telefonszámon:
+36 30 537 9313

Nagy tisztelettel: Fekete Sándor, élelmiszermérnök

 

Vissza az oldal elejére

Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.

Vissza a főoldalra