Húsipari üzemek

húsipari üzemek létesítése, bővítése, tervezése

Húsipari cikkek, segédletek

Böngészés a cikkek között

Technológiai tervezés


Élelmiszerüzemek mérete és energiagazdálkodása
Húsüzem, vágóhíd technológiai tervezésének folyamata, lépései
Húsüzem tervezése

Mesterséges intelligencia az élelmiszeriparban


Intelligens élelmiszer-technológia 1. - MÉRÉS

Húsipari pályázatok


A tervezettnél korábban indul az "Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése" pályázat!
Társadalmi egyeztetésen a nyárra várt két nagy élelemiszeripari pályázat!
Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!
Pályázat: Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése a feldolgozásban
Pályázat: Mezőgazdasági termékek értéknövelése
Húsipari pályázatok
Hogyan várjuk a pályázati kiírásokat?

Húskészítmények gyártástechnológiája


Zsírsütés, tepertő gyártás
A beef jerky és a biltong
A marhahús érlelése húsüzemben
I. osztályú párizsi gyártása
A pármai sonka
A májkrém húsüzemi előállítása
Virsligyártás
A húsvéti sonka
A szalámi gyártástechnológiája

Vágóüzemek kialakítása


Trichinella laborok
Oválbélyegző vágópontok részére
Sertés-marha vágópontok

Húsfeldolgozó üzemek kialakítása


Kistermelői húsfeldolgozó
Oválbélyegző húsüzemek részére
Exportképes húsüzemek kialakítása
A kolbászgyártó üzem felépítése
Széles termékskálájú kis kapacitású húsüzemek

Hírek, információk


Visszatérnek a vágópontok!
Tájékoztatás
ÉM - Élelmiszeripari-mérnöki tervezés
Fekete Sándor élelmiszermérnök MMK portfolió oldala
Egy húsipari üzem beruházási költségei
Elindult a Húsipari Üzemek.hu

 

Keresés a húsipari cikkek között




Indul a 2021-2027-es pályázati ciklus!

2021. január 07.

Az elmúlt években lezajlott húsipari beruházások megvalósulásában óriási szerepe volt a vidékfejlesztési pályázati forrásoknak. Nem lesz ez másként az új ciklusban sem.

Vágóhidak, darabolóüzemek, húsfeldolgozók sora épült meg a közelmúltban. Nagy örömünkre számos projekt tervezésében és kivitelezésében volt szerencsénk kivenni a részünket. Mind a technológiai engedélyeztetés, mind pedig kivitelezés tekintetében. Mivel e húsipari beruházások túlnyomó része EU források felhasználásával valósult meg, úgy gondoljuk, hogy ezt követően is fontos figyelemmel kisérni a pályázati lehetőségeket.

Aktuális pályázati hírek

A jelen sorok írásakor még nincs meghirdetve olyan pályázat, amire érdemes lenne pl. egy vágóhíd építése érdekében aspirálni. Megjelent ugyan még az elmúlt ciklushoz tartozó néhány kiírás, de ezek a húsipari beruházók számára többnyire érdektelenek.

Egy kivétel azért mégis akad: Az Irinyi Terv keretében jelent meg az "Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program", melyben kiskereskedelmi láncok, éttermek, hotelek az őket kiszolgáló húsüzemekkel közösen nyújthatnak be pályázatot a kiszolgáló üzemek fejlesztésére. A kereskedelmi láncoknak (pl. Coop, CBA, stb.) és hoteleknek, éttermeknek beszállító vágóhidak, darabolóüzemek, húsüzemek, feldolgozók döntéshozóinak javasoljuk hogy vegyék fel a kapcsolatot az általuk ellátott kereskedelmi lánc, hotel, stb. vezetésével és érdeklődjenek hogy terveznek-e indulni ezen a pályázaton. Mivel a pályázat szerkezete elég bonyolult, mielőbb érdemes egy jó pályázatírót is találni.

Előzetes tájékozódás céljából csatolom a felhívásra mutató hivatkozást:
https://ifka.hu/hu/article/930

Mi várható?

Az eddig felröppent hírekből arra lehet következtetni, hogy az új húsipari pályázatok hamarosan meg fognak jelenni, s megjelenést követően a lehető leggyorsabban le is fognak futni. Nyilvánvalóan fontos célja az elosztást koordináló szervezeteknek, hogy minél hamarabb szülessenek döntések, hogy az EU kifizetésekre is mihamarabb sort lehessen keríteni. Várható tehát a pályázatok gyors elbírálása is - bár hogy a várakozásoknak megfelelően alakul-e a jövő, azt biztosan még nem lehet tudni.

Az előző ciklus tapasztalatai alapján most is várható, hogy csak a jól előkészített, minőségi tervek fognak átmenni a szűrőn. Azokat a pályázatírókat, akik az "adjunk be most valamit aztán majd hiánypótlásban megcsináljuk" filozófia mentén dolgoznak, nagy ívben érdemes elkerülni. A terveket előre és részletesen ki kell dolgozni! Az építész tervekhez pedig hozzá sem szabad addig látni, amíg a technológiai engedélyes tervdokumentáció el nem készült!

Röviden a folyamatábra:
Technológiai terv -> Építési engedélyes terv -> Árajánlatok -> Pályázat

Mi következik ebből?

Rövid idő alatt kell majd rengeteg projekt terveit és pályázati anyagait elkészíteni - méghozzá a lehető legrészletesebben! Ennek köszönhetően a későn jelentkezőket a tervezők és pályázatírók kapacitás hiányában vagy nem fogják vállalni, vagy csak kedvezőten feltételekkel (pl. irgalmatlanul hosszú határidő, sürgősségi felárak, stb.)

Az tanácsolható tehát, hogy aki pályázni akar majd, az mielőbb keressen magának technológus tervezőt és az általa óhajtott vágóhíd, húsüzem, húsfeldolgozó technológiai terveit mihamarabb juttassa el a hatósági engedélyezésig! Ha ez megvan, akkor pedig készüljön el a teljes építési engedélyezési tervdokumentáció. Ezen dokumentumok birtokában érdemes várni a konkrét pályázati kiírásokat.

A beruházásokhoz sok sikert kívánok, tisztelettel: Fekete Sándor

Vissza az oldal elejére

Húsipari üzemek tervezésében és kivitelező vállalkozások keresésében a főoldalon talál segítséget.

Vissza a főoldalra